hits

Sutrende terrorist med grandiost selvbilde

I dag fikk den selvutnevnte generalsekretæren i partiet Nordisk stat - forkortet NS Norge - forklare seg for retten i Skien fengsel. Forklaringen var en blanding av legitime klager på soningsforholdene, grandiose tanker om seg selv - og latterlig sutring.


Anders Behring Breivik med sin forklaring i hånden. Foto Åse Liserud, Scanpix.

 

Mandag skrev jeg i bloggen Derfor vil vi vise bilder av terroristen at saken rundt Anders Behring Breivik har offentlig interesse, fordi den kan si noe om soningsforholdene for fanger i norske fengsler.

Jeg fikk delvis rett. I alle fall har vi fått vite mer om hvilke forhold terroristen har sonet under.

Les også: Egentlig burde vel terroristen sture litt MER

Les også: Nazihilsen til sine venner

I forklaringen i dag klaget han blant annet over 885 nakenransakinger, hovedsakelig den første tida på Ila. I Skien i 2016 har han bare blitt nakenransaket fem ganger.

Han klaget over den såkalte "gripemanøveren" han ble utsatt for på Ila hver gang han skulle bytte eller forlate en celle. Da måtte han stikke begge hendene ut gjennom luka, hvorpå han ble påført håndjern. Deretter måtte han følge trippende etter døra som et "vedheng" mens den ble åpnet. Dette oppfattet han som ydmykende og krenkende, og gjorde at han flere ganger ikke benyttet seg av retten til lufting eller samtaler med helsepersonell eller ansatte.

Han fortalte om den første soningstida, da det ble gjennomført cellekontroll hvert 40. minutt, også om natta. Da ble det rettet en lommelykt inn gjennom luka, og betjenten ropte: lever du, lever du? Så måtte han riste på en fot eller liknende for å vise at han var i live. Hvis ikke, måtte han opp og stå.

Han nyanserte den idylliske fortellingen fra Skien om at han er med og lager egen mat sammen med de ansatte i fengselet. Terroristen hevdet at det består i at han har fått trykke på knappen på en eggkoker en gang, og puttet en frossenpizza i ovnen en gang.

Og ikke minst klaget han på brevkontrollen og besøksforbudet, og at han stadig må sitte bak en glassvegg under samtaler med helsepersonell og profesjonelle besøksvenner.

Dette er legitime klager som retten nok vil ta stilling til.

Etter min mening er de fleste sikkerhetstiltakene lett å forstå, nettopp fordi de er sikkerhetstiltak. Særlig er det lett å forstå behovet for å hindre at han skal opprette kontakt med meningsfeller andre steder i Europa.

I den grad retten bør endre på noen av vilkårene i soningen, er dersom de mer gir uttrykk for "hevn" enn legitim straff.

(teksten fortsetter under bildet)


Etter pausen forklarte terroristen til dommer Helen Andenæs Sekulic at han er blitt odinist. Foto Åse Liserud, Scanpix.

 

Men også under Breiviks forklaring i mars 2016 dukker spørsmålet opp, om mannen virkelig er ved sine fulle fem.

Han har fremdeles grandiose tanker om seg selv. Han mener at ingen andre ville overlevd den behandlingen han har fått i fengselet. Han sammenlikner seg selv med Nelson Mandela, siden også han på et tidspunkt var selverklært terrorist. Han erklærer stolt at ingen kjenner Adolf Hitlers bok Min kamp bedre enn han.

Og dagens nasjonalsosialister i Europa har det verre enn jødene i Tyskland på 30-tallet. Hans sak er rett og slett den alvorligste tortursaken i Europa siden andre verdenskrig. Intet mindre.

Denne siste påstanden blir rett og slett komisk sett i lys av hans påfølgende sutring over pappbestikk og plastkopper og kald kaffe. Flere ganger har han dessuten måttet spise de billigste rettene fra Fjordland, forteller han, noen ganger den samme retten to dager etter hverandre. Alle på Oslo vest skjønner at det er verre enn vanntortur, legger han til i et forsøk på å være morsom. Tenk det.

Mot slutten av forklaringen i formiddag kom det også fram at han er odinist, det vil si tilhenger av Odin og den gamle nordiske åsatroen.

Da vil han jo kanskje etter hvert komme til Valhall. Vi får gå ut fra at de verken har Fjordland, kald kaffe eller plastbestikk der.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar