hits

Men hvordan vil Janteloven ta imot Riise?

I dag kan avgjørelsen komme, og i utgangspunktet kan det bli reneste solskinnshistorien:


Aalesund og norsk fotball trenger en profil som John Arne Riise. Foto: Scanpix.
 

Mannen med flest landskamper for Norge kommer løpende ut på Color Line Stadion. Her blir han hilst jublende velkommen av Stormen og resten av et feststemt Aalesund-publikum.

Etter noen heftige løp og en lissepasning fra lillebror Bjørn Helge scorer John Arne Riise sitt første seiersmål i Tippeligaen. Fotballspilleren som står på sokkel utenfor stadion har materialisert seg inne på gressbanen. Historien er blitt sann. Jubelen fra hjemmelaget og hjembyen høres fra Geiranger til Runde.

Deretter bare gjentar det seg kamp etter kamp: Den tidligere så omstridte proffspilleren på Monaco og Liverpool er blitt selveste Redningsmannen. Han løper Aalesund inn mot øverste del av tabellen. Han løper Aalesund mot cupfinalen. Deretter løper han inn i historien som Ålesunds største fotballspiller gjennom tidene.

Og noen småbygder er jo slik at de reiser til Gardermoen alle mann alle for å ta imot langrennsløperen som kommer hjem fra OL med to gull og en bronse.

Men norske kystbyer er ikke nødvendigvis slik. Ålesund er ikke nødvendigvis slik.

Riktig nok står John Arne på sokkel utenfor stadion nedenfor blokkene i Nørvegata. Men den er ikke av ham. Han var bare modell. Dessuten liker vi ikke mora, blir det sagt langs barkrakkene på Peppermøllen og på Posthjørnet. For hun var slik og slik og hun sa det og det. Det gjorde John Arne også. Han er visst ikke så god lenger, heller, er det enkelte som har hørt.

Dessuten skal han ikke tro at han er noe.

Jeg tror dette kan bli krevende. Episoden i Holmenkollen nylig, der han mente seg uønsket, viser at John Arne Riise kan være nærtagende. Lokale helter kan bli fristet til å slenge med leppa, og en henrykt norsk sportspresse vil følge intenst med fra sidelinja.

Men samtidig er det jo slikt det blir gode historier ut av. Og Aalesund - og norsk fotball -  trenger sårt en profil som kan fyre opp både poengene og fotballinteressen.

Det begynte med Ivar Morten Normark. Deretter har både Michael Barrantes og Kjetil Rekdal gjort sitt til å løfte Aalesund dit alle ålesundere mener at klubben hører hjemme.

Det vil si: Det begynte med John Arne Riise. Uten salget av en 17-åring til Monaco for 18 år siden hadde kanskje Aalesund rotet rundt i Adeccoligaen fremdeles.

Derfor er jeg enig med Davy Wathne: Å nekte John Arne Riise å avslutte en eventyrlig fotballkarriere i hjembyen er latterlig, komisk og dobbeltmoralsk.

Så kom igjen, no da!

 

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar