hits

De krenkede

Jeg vet at barnehagetante er et ord som helst ikke skal brukes i 2016.

Jeg vet at det heter førskolelæ... unnskyld, barnehagelærer, men i dag er det nettopp en god, gammeldags barnehagetante vi kunne trenge - for å gå ned i sandkassen der enkelte norske journalister og kommentatorer sitter og veiver rundt seg med spaden og roper du er dum til hverandre.

 


Kjetil Rolness og Sven Egil Omdal - her uten parkdresser. Foto: Facebook og Scanpix

 

Selvfølgelig gjelder det asyl- og flyktningedebatten, der skjellsordene forlengst har overtatt for argumentene.

Egentlig begynte det pent og pyntelig - og morsomt - med at sosiolog, smørsanger og samfunnsdebattant Kjetil Rolnes la ut følgende på sin Facebook-vegg:

Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Audun Lysbakken og andre politikere fra grunnløse småpartier uten krav på beskyttelse, burde stoppes ved sperregrensen og sendes med direktefly tilbake til sine respektive hjembyer, eller til nærområdene. Ja, så er det sagt. Det er nå min mening, og den støtter jeg fullt ut.

Ganske fiffig, ikke sant?

Vi skjønte den, og han fikk masse likes. Og flere kommentarer i samme leia. Blant annet fra professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen ved Universitetet i Stavanger som mener at Grande, Hareide og Lysbakken bør bæres hjem på gullstol.

Men så skjærer det ut. Rolness har lagt ved en VG-artikkel med bilde av Trine Skei Grande, og plutselig kan ikke den profilerte Finansavisen-journalist Kjell Erik Eilertsen dy seg:

- Ser ut som enkelte burde betale to flyseteavgifter på hjemreisen, skriver han med klar hentydning til Skei Grandes vekt, og også en annen kaster seg på med liknende morsomheter.

(teksten fortsetter under skjermdump)Begge blir etterhvert fortjenstfullt slettet av Rolness, etter reaksjoner fra flere kvinnelige lesere. Men da har allerede sjefskommentator i Stavanger Aftenblad tatt på seg parkdressen:

- Gi meg spyposen, roper han mens han kaster seg fram med spaden, fullstendig uten målsetting om å heve nivået på noen som helst måte.

Dette synes altså Nettavisen er interessant, og lager en sak på krangelen

Men da er det Kjetil Rolness sin tur å bli krenket.

"Ja, gi meg spyposen. Dette er altså toppsak på Nettavisen nå. Litt av en journalistisk bragd", skriver han sarkastisk, og kan indignert fortelle at journalisten fra Nettavisen til og med har spurt etter skjermdump av de to kommentarene som ble slettet. Nei og nei.

"Javel. Skup-pris blir det nok ikke", legger han til - og det har han jo helt rett i.

Så kunne det selvfølgelig være fristende å parere med at det er vel ikke alle kommentarene til Rolness heller som er prisbelønt, men da går jeg jo ned på Rolness' nivå - og der gjorde jeg nettopp det.

Jeg har to poenger:

Det ene er hvor lett det er å ty til skjellsord og usakligheter i en debatt som forlengst har presset alle ned i skyttergravene - eller sandkassen. Jeg synes særlig at profilerte kommentatorer har et ansvar for å få særlig flyktninge- og asyldebatten tilbake på et levelig spor. Den går særlig til Omdal, som opptil flere ganger har okket seg over de forferdelige trollene i kommentarfeltene.

Det andre er den krenkede forbauselsen som til og med erfarne samfunnsaktører viser hver gang noe de har skrevet på Facebook blir "oppdaget" og trukket fram i mediene. 

Tror virkelig Rolness at den diskusjonen han starter på sin åpne Facebook-vegg på noen måte er "privat"? Og at dette er en slags lukket diskusjonsforum som mediene ikke bør interessere seg for?

Jeg får si som en ukjent profet: Jeg tror internettet er kommet for å bli. I prinsippet er den offentlige tråden på Facebook det samme som om Rolness, Omdal og Eilertsen sto og hoiet og gestikulerte til hverandre midt på Stortorget i sentrum av Oslo.

Det er jo bra for dem at noen fortsatt synes det er interessant.

 

 

PS: Tittelen De krenkede er hentet fra Åsne Seierstads fortellinger fra Tsjetsjenia i 2007, om barna som virkelig ble krenket gjennom 15 års krig.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar