hits

Farvel til søndagsavisene

Så er det klart at også bergenserne mister søndagsavisene sine. Dermed er det bare to søndagsaviser igjen i Norge - Aftenposten og VG.

De varer nok ikke lenge, de heller ...

 
Både Bergensavisen og Bergens Tidende gir seg med søndagsavis til påske.


Dermed kan vi konstatere at det går mot slutten for en 30 år lang epoke i moderne norsk avishistorie. 

Det var forretningsmannen Hroar Hansen som var først ute, med sin utskjelte Søndag Søndag i 1986. Kort tid etterpå overtok han Morgenbladet, og forsøkte seg med søndagsåpning der også en kort periode.  

Men selve "eventyret" startet da Dagbladet slo VG på målstreken og lanserte Søndags-Dagbladet i august 1990. 

Det er ingen overdrivelse å si at det var reneste Klondyke-stemningen:

Løssalgsavisene hadde økt og økt gjennom hele 80-tallet, og optimismen var på bristepunktet. Daværende sjefredaktør Bjørn Simensen fikk ideen, og etter et superhemmelig seminar på Fornebu innførte han redaktørforbud mot å si ordet "søndag", mens avdelingslederne planla den første søndagsavisa i skjul.

Som daværende sjef for kultur/reportasjeavdelingen deltok jeg med skrekkblandet fryd, og ett av grepene var å sende flere team til Haugesund for å dekke Amanda-prisen denne siste helga i august - uten at de visste om hverandre.

Medarbeiderne ble informert så sent som overhodet mulig, og Dagbladets legendariske fotograf Tom Martinsen hoppet i senga og ropte begeistret at "nå tar jeg på meg cowboy-bootsa, asså! " da jeg ringte ham på hotellrommet i Haugesund grytidlig lørdag morgen.

Og jammen greide vi å slå hovedkonkurrenten VG: Først ut på dagen ante de uråd, og da var det for seint. Dagbladet kunne komme ut med åtte sider Amanda-dekning helt alene denne søndagen, og plutselig var avishverdagen forandret.

VG var på gaten med sin søndagsavis allerede helga etter, og i åra etterpå har hele 16 norske dagsaviser forsøkt seg. Mange satsinger var riktig så vellykket. Noen var ganske kortvarige, og etterhvert utviklet eventyret seg til et økonomisk mareritt. Dagbladet måtte som kjent kaste inn håndkleet i 2014.

Nå er det det bare Aftenposten og VG igjen. Begge sier til Journalisten i dag at de ikke har noen som helst planer om å legge ned. Men det skal vi ikke nødvendigvis tro så mye på.

For slik er det: En statsråd har alltid statsministerens fulle tillit inntil dagen hun plutselig må gå. Og en avisredaktør har aldri planer om å legge ned noe som helst før det plutselig blir sendt ut pressemelding.

Aftenposten har i dag et søndagsopplag på papir på rundt 150 000 lesere, og VG nærmer seg 100 000. Begge avishusene sier at produktene går med overskudd, men samtidig er det lett å se at papiravisene på søndag omtrent ikke har annonser i det hele tatt.

Med de store kostnadskuttene som både Aftenposten og VG står overfor, tar jeg ikke store honoraret for å spå at søndagsavisenes epoke i Norge snart er over. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar