hits

Usmakelig og sjikanøs - men frikjent i PFU


"Enhver redaktør har den tvilsomme retten til å drite seg ut i offentligheten". Skjermdump iTromsø.

 

Pressens faglige utvalg (PFU) kan av og til være vanskelig å forstå.

For eksempel i går, da utvalget frikjente en lederartikkel i avisa iTromsø som utvalget selv mente var både "ufin, grov, usmakelig og sjikanøs".

Det var sjefredaktør Stig Jakobsen som tidligere i høst virkelig tok sats og "tok for seg" Hege Storhaug og Human Rights Service (HRS), som han sammenliknet med både nazisme og Anders Behring Breivik.

Du kan lese lederartikkelen her.

For å sitere TV 2s utvalgsmedlem Øyvind Brigg:

- Dette er noe av det drøyeste jeg noen sinne har lest. Det er så nedrig og grovt. Organisasjonen blir beskyldt for å være nazister og man skriver nærmest at de burde vært skutt, slik man gjorde med NS-medlemmer. Jeg er helt enig i at takhøyden skal være høy når det kommer til meningsutveksling, men her mener jeg de har gått gjennom taket.

Eller redaktør Tone Angell Jensen i avisa Fremover:

- Enhver redaktør har den tvilsomme retten til å drite seg ut i offentligheten. Og det er det Jakobsen har gjort her. Det er trist å se en redaktør bruke de samme ordene og karakteristikkene som de verste nettrollene".

(kommentaren fortsetter under bildene)

 
Stig Jakobsen sammenliknet Hege Storhaug med Anders Behring Breivik.


Men det er altså den "tvilsomme retten" som gjelder, fortsatt ifølge Jensen:

- Det er en stygg leder, men det er vanskelig å si at dette er brudd på god presseskikk siden dette er ytringsfrihet i ytterste konsekvens. Det er vanskelig for meg å skulle være med på å senke takhøyden for åpen debatt. Det strir imot alt jeg står for som redaktør.

Og det var også dette standpunktet utvalget samlet seg om: at en samfunnsdebattant har lov å bruke sterke ord, særlig mot en annen samfunnsdebattant som selv bruker sterke ord.

Jeg har ingen problemer med å se at tilhengerne av Hege Storhaug kan reagere sterkt mot en slik konklusjon i PFU.

Jeg er selv av dem som mener at artikkelen til Jakobsen var direkte tåpelig - selv om jeg er uenig med Hege Storhaug i ganske mye.

Men heldigvis har vi vide rammer for ytringsfrihet her i landet. Og PFU skal ikke være smakspoliti som synser eller mener fritt. De skal dømme strengt etter pressens etiske regler, også kalt Vær Varsom-plakaten

Om en konkret ytring ikke rammes av en konkret regel, skal den heller ikke dømmes.

Det er det samme med juss og dårlig oppførsel: Om din beste venn går bak ryggen din og baksnakker deg eller er sammen med kjæresten din, så er det forferdelig dårlig gjort - men det er ikke ulovlig.

Dermed kan vi få den paradoksale situasjonen at en ytring som hadde blitt slettet umiddelbart fra Nettavisens kommentarfelt - faktisk kan bli frikjent i PFU.

Det er et paradoks vi lever godt med.

 

 

#Presseetikk #Varvarsom #HegeStorhaug #HumanRightsService #Nettavisen #ErikStephansen #PFU

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar