hits

Når alle roper på staten


Den som ville tapt mest på om TV 2 flyttet hovedkontoret fra Bergen var Norwegian-direktør Bjørn Kjos (til høyre). Her sammen med nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther. Foto: TV 2 

 

Egentlig er den ganske underholdende, den beinharde maktkampen som i disse dager pågår mellom de største mediegruppene i Norge - om statens penger.

Først ute var TV 2-sjef Olav Sandnes, som truet med å legge ned både nyhetsdekningen og flytte fra Bergen hvis ikke staten kommer inn med mer penger.

Dette får både VG-redaktøren og Dagbladet-redaktøren til å rykke ut gjennom Dagens Næringsliv i dag: Statlig støtte vil føre til at pengene "smitter over" på TV 2s satsing på mobil og nett, frykter de.

Og får svar fra TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther gjennom Twitter:

"Søt historiefortelling av @torryp og @JAMarkussen i DN i dag. VG og Dagbladet har feit statsstøtte i form av nullmoms"

La gå at alle de kommersielle mediegruppene forlengst ser ut til å ha kastet alle prinsipielle holdninger om "redaksjonell uavhengighet av staten" over bord og roper på mer statlige penger.   

For de har selvsagt et poeng: På samme måte som NRKs lisenspenger ivrig blir brukt på deres mobil- og nettsatsing, vil mer statlige penger til TV 2 bli brukt til å bygge ut TV 2s digitale satsinger. Noe som er sterkt konkurransevridende i forhold til f. eks VG eller Nettavisen. Samtidig skulle det jo bare mangle at ikke TV 2 ville bruke pengene slik. Lineært tv er snart historie.

Derfor er det et fragmentert bilde kulturminister Thorhild Widvey skal forsøke å rydde opp i.

Det ene er at TV 2 driver regelrett utpressing:  

En allmenn nyhetsdekning var riktig nok med i selve utlysningsteksten da TV 2 fikk konsesjon for rundt 25 år siden. Men i dag er virkeligheten en annen. Jeg tror TV 2 vil tape stort på det, og jeg tror Sandnes bare bruker det i et maktspill, men om kanalen ønsker å bli et nytt TVNorge uten nyheter står den i dag fritt til det.

Da vil Widvey og Høyre bli stående igjen som partiet som la ned TV 2 Nyhetene og strupet mediemangfoldet i Norge. Det er ikke akkurat god høyre-politikk.

TV 2 kan selvsagt også spare millioner av Norwegian- og SAS-kroner ved å legge ned "hovedkontoret" i Bergen. Men som kommentator Kjetil Wiedswang i DN skriver, det vil utløse "en bergensjammer uten like, som få maktpolitikere vil orke".

Dermed gjenstår egentlig bare den beste muligheten: å tenke så prinsipielt som mulig - uten å legge altfor mye vekt på trengende redaktører.

 

 

PS: Nettavisen er 50 prosent eid av Egmont, som også eier 100 prosent av TV 2.

 

#TV2 #TVNorge #NRK #VG #Dagbladet #mediemangfold #Nettavisen #pressestøtte #ErikStephansen 

  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar