hits

Nei, Aylan druknet ikke fordi faren hans ville ha nye tenner

Bildet av vesle Aylan Kurdi (3) har vekket opinionen i flere europeiske land. Foto: Afp

 

I det mørke hjørnet av internett spres nå et klipp fra Sky News, med en ondskapsfull inngangsplakat; Syrian boy drowned because his father wanted new teeth.

Poenget er å svekke den politiske kraften i bildet av den vesle døde kroppen på stranda. Det er pappaens egen feil, kan du skjønne. Han var jo så forfengelig. Han ville ha nye tenner, derfor tok han med seg kona og to små barn på tre og fem år i en livsfarlig gummibåt ut på havet. Nå er alle tre døde, men da kan han jo bare ha det så godt.

Jeg kommer tilbake til videoen. Men først:

I en mail til Nettavisen blir vi gjort oppmerksom på videoen og den påklistrede plakaten. Innsenderen håper at vi også "- i motsetning til resten av norske medier - kan vise journalististisk integritet og reise spørsmålet om hvilken livsfare Aylands far egentlig flyktet fra, siden han ikke risikerte noe ved å dra tilbake for å begrave sine". 

Han skal få svar med en gang:

Situasjonen i Syria er ikke slik at det står myndigheter og putter folk i fengsel dersom de kommer tilbake fra en mislykket flukt. Aylans far var ikke i slik "livsfare".

For i store deler av Syria er der ingen myndigheter. Der er ikke fengsler en gang. Ikke politistasjoner heller, eller rådhus, eller gater.

Hele byer er bombet sønder og sammen. Derfor kunne Abdullah Kurdi, som han heter, returnere "trygt" til sitt kurdiske hjemsted Kobani og begrave sin familie.

Så til tennene:

Det er ikke Sky News som påstår at Aylan døde fordi faren ville ha nye tenner. Plakaten er det noen andre som har lagt på.

Se plakaten og klippet her:

Sky News har tvert om et gripende intervju med Aylans tante i Kanada, altså Abdullas søster, som forteller bakgrunnen for tragedien.

Hun har forsøkt å sende familien penger, men det er vanskelig å få sendt penger til Tyrkia, der de ifølge blant andre The Guardian har bodd de siste tre åra. Hun vil gjerne få dem over til Kanada, og har sagt ja til å ta på seg de økonomiske forpliktelsene. 

Hun forteller at broren har mistet alle tennene. Kanskje har han en tannkjøttsykdom eller liknende, og hun har lovet å hjelpe ham, selv om det vil koste masse penger  

Så er det at Aylans bestefar sier at sønnen bør prøve å komme seg videre vekk, bort fra flykningetilværelsen i Tyrkia. Han bør ta med seg hele familien og forsøke å få en bedre framtid i Europa. Og når de er kommet seg dit, kan han fikse tennene sine der.

Det er godt å gjort å vri dette til at "Aylan druknet fordi faren ville ha nye tenner". Ikke bare godt gjort. Det er ondskapsfullt.

Også president Richard Nixon forsøkte å svekke kraften i det ikoniske bildet av den ni år gamle jenta som løp naken og vettskremt fra amerikanernes napalm-bombing under Vietnam-krigen. Han skjønte naturligvis sprengkraften i bildet, og lurte på om bildet kunne være manipulert.

(Bloggen fortsetter under bildet)


Bildet fra1972 som viser 9 år gamle Phan Thi Kim Phuc ble et symbol på Vietnamkrigen. Foto: Ap

 

Slik forsøkes det nå å svekke autoriteten til bildet som kanskje har kraft i seg til å bli like ikonisk som Vietnam-bildet, og som i løpet av få dager har vekket opinionen i flere europeiske land.

Jeg er av dem som mener det er viktig å ha en svært åpen linje når det gjelder ytringer om flyktninger, ayslsøkere, innvandring og integrering. 

Jeg mener det er viktig at ulike ytringer kommer fram, også fra de som er kritiske til innvandring og kritiske til islam. Jeg har derfor etterlyst et åpnere debattklima i Norge:

Les her: En bønn til den norske kultureliten 

Nå etterlyser jeg en viss anstendighet fra den andre sida. Å forsøke å legge skylda på en sønderknust far som forsøkte å skape en bedre framtid for seg selv og sin familie, er bare ekkelt. 

 

PS:

Da jeg skrev første versjon av denne bloggen, var det ikke kjent at Aylan og familien hadde bodd de siste tre åra i Tyrkia. Dette er opplysninger som kom i løpet av dagen, og som nå er tatt med. De nye opplysningene gjør at enkelte ser på vesle Aylan og familien hans som mindre "verdige" flyktninger enn andre. (se kommentarfeltet under).

Men Aylan døde fortsatt ikke fordi faren hans ville ha nye tenner. 

 

 

 

 #Syria #flyktninger #flyktningekratastrofen #JegVilHjelpe #Nettavisen #Erikstephansen

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar