hits

Vi trenger flere løse kanoner på dekk


Vær Varsom-plakaten bør ikke gjelde for bloggere.

Presseorganisasjonene har i lang tid hatt en kampanje gående overfor ungdom: "Hvor har du det fra?" 

Meningen er å øke bevisstheten om journalistikkens arbeidsmetoder og etikk, og særlig påpeke forskjellen på en avisartikkel og mer eller mindre private meldinger på Facebook eller Instagram - eller en blogg.

I går var debatten kommet til Oslo og Store Studio i NRK, og det er ikke fritt for at pekefingeren kommer fram når nyhetsredaktøren i Aftenposten, sammen med ledelsen i Norsk Journalistlag og Redaktørforbundet, skal "belære" ungdommer om kildekritikk.

Særlig fikk bloggeren Annijor (Anniken Englund Jørgensen) gjennomgå, fordi hun slengte med leppa og hengte ut Hennes&Mauritz som "versting" etter en studietur om barnearbeid i Asia sammen med Aftenposten i vår.  

Eksemplet er jo illustrerende for skjæringspunktet mellom en hjertevarm blogger som reagerer moralsk, og et seriøst nyhetsmedium som må kunne dokumentere sine påstander. Men jeg er ikke sikker på om det er bloggeren som skal kritiseres. Like gjerne kan vi si at Aftenposten ikke gjorde en grundig nok jobb.

I Nettavisen har vi et helt annet utgangspunkt når det gjelder bloggerne.

Vi huser over 300 000 bloggere gjennom blogg.no. Dette er bloggere som er "aktive" i den forstand at de har blogget minst en gang i løpet av siste halvår. Disse skriver omtrent 100 000 blogger i måneden.

I tillegg har vi de såkalte "NA-bloggerne", som er knyttet opp mot redaksjonene på sport, nyheter, politikk og økonomi. Disse ca 90 bloggerne skriver 5-7 blogginnlegg om dagen, og blir ofte frontet på forsida.

Et lysende eksempel her er John Christian Elden, en av Norges mest kjente forsvarsadvokater, som publiserte sin blogg "En grei dom" en time og ett minutt etter at Northug-dommen falt i Trondheim tidligere i høst.

Dessuten kommer ca 60 magasinbloggere tilknyttet Side2 og Side3. Her finner du blant Sophie Elise - også kjent fra TV-programmet "Bloggerne" på TV2, og før nevnte Annijor.

Vi mener at bloggerne utgjør et sant demokratisk overskudd. De er del av en viktig demokratisk utvikling, der folkets røst har funnet en vei forbi elitens portvoktere enten de sitter i redaksjonene eller i andre institusjoner.

Debatten med slagordet "Hvor har du det fra" er fortjenstfull. Men pressen må ikke tro at vi har noe slags monopol på jus og etikk. For selvsagt må bloggerne holde seg til norsk lov. Både injurielovgivningen og markedsføringsloven gjelder.

I tillegg dreier det seg om god folkeskikk, der særlig budet fra skolegården om ikke å slå noen som er svakere enn deg selv er en god leveregel.

Jeg mener det ville være en urett både mot bloggerne og mot demokratiet dersom presseorganisasjonene skal forsøke å påtvinge sine egne "vær varsom"-regler på unge bloggere.

Selvsagt har mange av bloggerne godt av å lære om kildekritikk. Men det er ikke på "undersøkende journalistikk"- området bloggerne kan øse av sitt demokratiske overskudd. Det er som frie stemmer som slår mot høyre og venstre - mest mulig uten filter.

Særlig i en tid der pressen er i ferd med å kvele seg selv med alt for strenge og byråkratiske tilsvarsregler, trenger vi løse kanoner på dekk. Vi trenger flere av dem: Bloggere som kan fyre løs mot urett uansett hvor de finner den; om den er på skolen eller på sminkerommet eller på studietur i Asia. 

Det bør de få gjøre uten krav om tilsvar. Det tåler makta og de store internasjonale konsernene og "the chattering classes" inderlig vel. 

 

#Hvorhardudetfra? #NorskPresseforbund #NorskJournalistlag #Værvarsom #Nettavisen #ErikStephansen

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar