hits

Penger, presse og prinsesse
Märtha Louise forteller fra ungdomstida. Foto: Kongehuset

 

I dag kommer Märtha Louise med bok sammen med sin venninne Elisabeth Nordeng. I hovedsak handler boka om engleskolen, et tema jeg helt klart kan styre min interesse for. Det er likevel verdt å låne øre til prinsessen når det gjelder ett tema, og det er pressen.

Særlig interessant er et lite avsnitt der hun beskriver ungdomstida:

"Var det en gryende tenåringsforelskelse, kom det jammen en mann med kamera hoppende ut fra buskene hjemme hos den stakkars gutten også. Venner ble ringt ned i forsøket på å lure informasjon ut av dem. De ble tilbudt penger og gratis ferier for å si bare bitte litt. Dette dreide seg for det meste om den kulørte pressen, men det skal sies at også VG hadde sin periode med metoder jeg håper de ikke er stolte av i dag."

Hovedsakelig dreier nok dette seg om Se og Hør, som ble grundig outet av eks-journalist Håvard Melnæs i hans bok for sju år siden. At VG blir nevnt, er nok fordi det var i VG spalten "Stemmen og støyen fra ditt indre" sto på trykk.

Det er denne spalten som er bakgrunnen for boka "Stemmen eller støyen. Om å være tro mot seg selv", som kommer ut på forlaget Press i dag.

(bloggen fortsetter under bildet)Ryktet om at norske medier betaler penger for intervjuer og sladderhistorier er hårdnakket. En ting er at ukeblader og kjendisprogrammer på tv sender kjendiser kostnadsfritt på ferie for å skrive om ferien og privatlivet deres. Det er etter min mening legitimt. 

Noe annet er det å betale cash under bordet for å få noen til å stille opp til intervju, eller verre - for å fortelle en god historie om den siste kjæresten til for eksempel en prinsesse.

Så vidt jeg vet er det bare ett dokumentert tilfelle av slik intervjubetaling. Det var da Dagbladet betalte for det første intervjuet med Arne Treholt i fengsel så langt tilbake som 1984.

I tillegg har tidligere Dagbladet-journalist Kåre Hunstad fortalt at Tomas Quick fikk mellom 5 og 10 000 kroner for et intervju i 1996. Dette er imidlertid benektet av daværende nyhetsredaktør, nå sportsredaktør Esten Sæther.

Les mer om dette i Journalisten

Heller ikke Märtha Louise er i nærheten av å dokumentere påstandene om betaling.

Hun har likevel mye å si om hvordan det må være å vokse opp under konstant presse-overvåking:

"Jeg har blitt forfulgt i bil, på sykkel, til fots, i båt og på ski. Det har vært menn med kameraer som har hoppet ut fra busker når jeg har trodd jeg har vært helt alene. De har ligget med telelinser på motsatt side av sundet på Hankø og på Tjøme, eller i båter så langt unna at det var umulig å oppdage hva som hadde skjedd, før jeg så bilder av meg selv i bladene uken etter."

En slik beskrivelse av virkeligheten må selvsagt vi som jobber i mediene ta til oss. For dette gjelder også om å gjøre oppveksten levelig for Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah - og ikke minst Marius, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus.

Hun skriver også om konsekvensene:

"Alt jeg sa i mediene, var nøye planlagt. Intervjuer ble forberedt i detalj. Spørsmålene ble gjennomgått på forhånd så jeg kunne være tryggere. Talene ble skrevet av andre. Selv skalv jeg alltid i knærne bak talerstolen. Tenk om jeg sa noe feil! Sa jeg noe en journalist kunne henge seg opp i, fikk jeg nemlig høre det. Da ble det debatter i alle kanaler. Alt jeg ytret, hadde konsekvenser jeg ikke selv kunne overskue. Jeg ble etterhvert livredd for å si noe som kunne sette i gang debatter. (...) Med årene ble jeg tilsynelatende synligere og synligere, men samtidig ble min stemme tausere og tausere. Til slutt hadde jeg overbevist meg selv om at jeg ikke hadde så mange egne meninger."

Utveien for Märtha Louise ble som kjent å snakke med engler i stedet. Men det er en annen historie.

 

 

#MärthaLouise #Nettavisen #Pressen #Medier #VG #Dagbladet #ErikStephansen

  

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar