hits

Derfor får vi ikke se Northug i retten i dag


Vi kan trygt gå ut fra at det er Coop som har sagt nei til fotografering i retten i dag. Foto: Heiko Junge (NTB/Scanpix)
 

I dag vil alle Norges nyhetsredaksjoner være vendt mot Trondheim. De fleste vil ha utsendte journalister der, og landets nettaviser og tv-stasjoner vil være teppelagt med dagens store sak.

Det er bare en ting som mangler: Bilder av hovedpersonen selv. Bilder av den angrende synder Petter Northug der han står i tingretten for å motta en såkalt tilståelsesdom for dette århundrets mest omtalte fyllekjøring i Norge.

Sannsynligvis er det en PR-rådgiver som står bak, men det skal vi komme tilbake til.

I utgangspunktet er det Domstolloven som sier at det ikke skal tas bilde av den tiltalte i straffesaker. Det er heller ikke tillatt å ta bilde av en tiltalt på vei til eller fra rettslokalet.

Mer om loven her: Fotografering og filming fra rettsmøter

Mange vil nikke anerkjennende til et slikt forbud, fordi vi levende kan forestille oss hvilken ekstrapåkjenning det må være å bli møtt av hele kobbelet av pressefotografer idet du ankommer rettssalen for å få prøvet din sak.

Men det er ikke derfor forbudet eksisterer. Forbudet eksisterer for at ikke domstolens arbeid skal bli hindret av uverdige tilstander.  

Likevel har loven klare unntaksbestemmelser: Domstolen kan oppheve fotoforbudet dersom saken har stor offentlig interesse, og dersom den tiltalte selv ønsker det.

At saken har stor offentlig interesse er det nok liten tvil om, men ikke i det perspektivet domstolen tenker på. Her er det viktige hensyn til demokrati og ytringsfrihet lovgiverne har tenkt på, og i den ligaen er Northug-saken tross alt ikke. 

Men Northug kunne altså selv ha valgt å oppheve forbudet. Det har han ikke gjort, og her kommer PR-rådgiverne inn:

Det er liten tvil om at Northug selv ville tjene på å framstå som den angrende synder han har sagt at han er. Undersøkelser viser jo at vi er villlige til å tilgi Northug, men mange er avhengig av å kunne se det med egne øyne.

Les mer om det her: Sju av ti har tilgitt Northug

Slik sett ville bilder av en angrende synder i retten ha styrket Northugs sak.

Men så kommer hensynet til den store sponsor Coop inn. Og de er ikke interessert i noe bilde av Northug i retten.

Årsaken er at et slikt bilde vil gå inn i vår kollektive hukommelse, og vil kunne brukes igjen og igjen. Det vil kunne hentes fram i vinter, under VM, og til neste vinter. Ikke minst vil det kunne brukes ved siden av logoen til det tidligere samvirkelaget - som ellers er så ivrig etter å bli koblet opp mot den store skistjernen.

Coop er allerede under hardt press når det gjelder sponsoravtalen med Northug. Et bilde av Northug i retten vil være selve "bildebeviset" på at Coop faktisk bruker en straffedømt idrettsstjerne til å markedsføre butikkene sine.  

Derfor har nok kommunikasjonsavdelingen til Coop gitt klar beskjed til Northug-leiren: Her skal vi ikke ha noe fotografering, nei!

 

#Northug #Coop #Nettavisen #Erikstephansen

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar